INTERVJUTEKNIK

Har du blivit kallad på intervju? Grattis! Detta är ett kvitto på att företaget ser dig som en intressant kandidat till tjänsten de söker tillsätta. Tanken på en intervju kan för många innebära viss oro och nervositet, men lugn. Vi har samlat våra bästa tips för att förbereda dig inför en intervju samt radat upp ett antal vanligt förekommande frågor.

pexels-photo-288477

FÖRBEREDELSER INFÖR INTERVJUN

Gör research

Läs på företagets hemsida, konkurrenters hemsidor, årsrapporter, nyhetsblad, om deras produkter eller tjänster, hur tillväxtpotentialen ser ut. Vad har de för värderingar och företagskultur?

Lär dig tjänsten

Tänk igenom vad som attraherar dig med tjänsten. Varför sökte du? Vad skulle du vilja veta mer om? Visa intresse för företaget och arbetsuppgifterna. Det är ofta bra att skriva ner de frågor du har om tjänsten och företaget.

Kolla upp vem du ska träffa

Lär dig personens fullständiga namn och titel, exempelvis genom att kolla upp dennes profil på LinkedIn.

Vanliga frågor

Förbered dig mentalt genom läsa annonsen och fundera kring vilka frågor som kan ställas. Öva in olika svar för att känna dig tryggare inför intervjun.

UNDER INTERVJUTILLFÄLLET

Första och sista intrycket

Väldigt viktigt! Den initiala bilden av en person är den som sitter kvar längst hos den person du möter. Tänk på att hälsa ordentligt och tacka gärna ja till en kopp kaffe eller te.

Svarsteknik

Ge konkreta exempel när du pratar om tidigare erfarenheter. Beskriv situationer, ditt ansvarsområde, ditt agerande och resultatet. Det är en teknik som kallas SAAR (situation, ansvar, agerande, resultat).

Kroppsspråk

Var medveten om ditt kroppsspråk och hur du agerar när du är nervös. Tolka intervjuarens signaler – känns intervjun avslappnad eller formell? Känns det okej att skämta eller inte?

Tillåt tystnad

Tystnad kan vara obekväm, men när du behöver fundera noga för att svara på frågan är det positivt om du klarar av att låta det vara tyst.

VANLIGA INTERVJUFRÅGOR

Inför en anställningsintervju kan det vara bra att vara förberedd på vilken typ av intervjufrågor som du kan få svara på. Här listar vi några vanliga intervjufrågor, och ger dig tips på hur du kan tackla dem.

Kan du berätta lite om dig själv?

- Berätta om dig själv i korthet. Fokusera på saker som du tänker kan vara intressanta kopplat till den tjänsten du söker.

- Intressanta saker att lyfta kan vara vem du är som person, karriärval eller utbildningsval.

Varför sökte du den aktuella tjänsten?

- Vad var det som lockade dig med den? Kan vara både tjänsten liksom företaget.

Hur kom det sig att du valde den utbildningen du valt?

- Vad lockade dig med den? Hade du valt annorlunda om du fått välja idag?

- Är det något som du känt varit extra utmanande eller roligt?

Vilka är dina styrkor?

- Kompetenser, egenskaper etc.

- Försök även här fokusera på styrkor som går att koppla till den aktuella tjänsten (ofta förekommer även frågor i intervjun angående hur dessa styrkor kan användas i tjänsten).

Vad känner du att du skulle kunna utveckla?

- Försök att svara uppriktigt – vi har alla något vi kan jobba med!

- Tips kan vara att ta något personlighetsdrag som innebär både styrkor och svagheter. Anser du dig t.ex. vara strukturerad kan det innebära positiva egenskaper såsom att du är bra på att prioritera och planera ditt arbete, men att situationer där det är brist på struktur kan göra dig stressad – för att ge ett exempel.

Sugen på meriterande arbetslivserfarenhet?

Att skriva CV

Ett bra och tydligt CV gör det möjligt för rekryteraren att förstå varför just du är rätt för jobbet. Du bör tänka på att CV:t ska vara lagom långt och anpassat efter tjänsten som du söker. Här kan du läsa om våra tips för hur du skriver ett perfekt CV.

en_GBEnglish (UK)
en_USEnglish (United States) en_GBEnglish (UK)