ATT SKRIVA PERSONLIGT BREV

För många väcker “bifoga personligt brev” många frågetecken. Vad ska det egentligen innehålla, varför är det nödvändigt och hur bör det utformas? Ditt personliga brev fungerar som ett komplement till ditt CV och bör utformas efter den aktuella tjänsten du söker. Här nedan följer några tips som kan vara goda att ha i åtanke vid ditt skrivande.

woman-hand-smartphone-desk

VAD DITT PERSONLIGA BREV BÖR INNEHÅLLA

Personuppgifter

Namn, telefonnummer, e-mail, adress och födelsedatum.

Personliga egenskaper

Brevet ska vara professionellt men visa på din personlighet.

Arbetslivserfarenhet

Ditt personliga brev ska vara ett komplement till ditt CV. Här tar du därför upp sådant du vill lyfta fram och betona extra.

Kompetenser och färdigheter

Beskriv och exemplifiera hur dina kompetenser och färdigheter gör dig till en lämplig kandidat.

FRÅGOR SOM KAN VARA BRA ATT BESVARA

Hur kom du över den aktuella tjänsten?

Vad var det som lockade dig med tjänsten respektive företaget? 

Vem är du? Vad har du för drivkrafter? Vilka personlighetsdrag tror du att du besitter som kan vara viktiga i den aktuella befattningen?

Vad kan du bidra med till företaget? Vilka tidigare erfarenheter, utbildningar osv. kan du använda dig av? Varför ska de anställa just dig? 

Avslut: Knyt ihop säcken och sammanfatta det allra viktigaste i din profil. Glöm inte en tydlig avslutningsfras. Du kan förslagsvis ange att du ser fram emot ett personligt möte där du kan berätta mer om dig själv.

VAD DU BÖR TÄNKA PÅ

Undvik klyschor

I möjligaste mån bör du undvika klyschor, så som ”jag gillar att ha många bollar i luften”. Ge hellre konkreta exempel på dina egenskaper och erfarenheter.

Koppla ditt personliga brev till annonsen

Bevisa att du uppfyller kraven som finns i annonsen. Gör gärna några kopplingar till ditt CV och exemplifiera dina kompetenser.

 

Max en A4-sida

Brevet ska vara strukturerat, lättöverskådligt och vara max en A4:a sida.

En sista koll

Låt alltid någon annan kolla igenom en extra gång för att undvika stavfel, felformuleringar och liknande.

Sugen på meriterande arbetslivserfarenhet?

Att skriva CV

Ett bra och tydligt CV gör det möjligt för rekryteraren att förstå varför just du är rätt för jobbet. Du bör tänka på att CV:t ska vara lagom långt och anpassat efter tjänsten som du söker. Här kan du läsa om våra tips för hur du skriver ett perfekt CV.

Intervjuteknik

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har erfarenhet sedan tidigare, kan det kännas nervöst att gå på intervju. Vi ger dig våra bästa tips inför och under intervjun.

en_GBEnglish (UK)
en_USEnglish (United States) en_GBEnglish (UK)