Det här jobbet är verkligen en guldbiljett

Marek Persson startade upp Chalmers Studentkår Rekrytering år 2008, och var därmed företagets första VD. Han hade tjänsten som VD i ett år, samtidigt som han läste sin master i Managemant and Economics of Innovation. Idag jobbar han som servicechef för Tesla, vilket innebär att han är ansvarig för Teslas verksamhet i Göteborg. Vi bad honom svara på några frågor kring hans tid på Chalmers Rekrytering.

Vad fick dig att söka tjänsten som VD? Vad fick dig att starta upp verksamheten?
Jag var väldigt entreprenörsintresserad och har alltid velat starta företag. Jag hade även en bakgrund i rekryteringsbranschen, och en vilja att omsätta det jag lärt mig på Chalmers i praktiken. Jag känner verkligen att Chalmers var fantastiskt – men oj, vad mycket jag fick lära mig det året som VD. Att plugga i fem år går inte att jämföra med hur fantastiskt det var att omsätta sina kunskaper i praktiken. Du blir också väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. En sådan här erfarenhet är extremt eftertraktat. Jag har fått många andra projekt eller uppdrag via den här erfarenheten. Den är superunik.

Vilka egenskaper tror du man måste ha för att trivas i VD-rollen?
Entreprenörsådran måste du såklart ha, men du behöver också älska människor. Du behöver ha ett ledarskap gentemot ditt team, men själva verksamheten består av människor och du behöver därför gilla att bygga relationer. Vill du hellre sitta och programmera är detta inte ett jobb för dig.

Vad har varit mest lärorikt med tjänsten?
Det mest lärorika med mitt år som VD var att lära sig att hantera motgångar. Vi startade detta företaget mitt i en finanskris, med en marknad som var stendöd. Vi la några månader på att göra en affärsplan, satte upp tydliga mål och när vi tryckte på startknappen ville ingen rekrytera. Det gick väldigt dåligt för oss försäljningsmässigt, vilket var väldigt tufft – men så himla värdefullt. Hantera motgångar är det jag har tagit med mig och som har varit allra mest lärorikt.

Har du någon nytta av det i ditt nuvarande jobb?
Det är något av det viktigaste jag har lärt mig i livet, och något som jag har haft otrolig nytta av i alla efterföljande steg i livet. Har du inte haft motgångar har du inte gått tillräckligt långt utanför din komfortzon. Det man får uppleva under det året, med alla olika utmaningar, är något helt annat än att jaga en tenta. Det här jobbet är verkligen en guldbiljett.