Jag är så stolt över att jag vågade prova och över alla underbara människor jag har fått arbeta med

Björn Olsson jobbade som VD för Chalmers Rekrytering verksamhetsåret 2010-2011. Han pluggade maskinteknik, och tog sin master i Automotive Engineering. Idag jobbar han som beräkningsingenjör inom motorutveckling på Volvo Cars.

Vad fick dig att söka tjänsten som VD/vVD?
Det som fick mig att söka var möjligheten att få driva ett företag som låg mig så varmt om hjärtat. Ett företag som hjälper studenter att hitta ett jobb som passar just dem, ett företag som drivs av studenter som jobbar där för att utveckla sig själva och ta ansvar, ett företag som gör gott. Sedan ville jag självklart lära mig hur ett aktiebolag drivs, förstå ekonomin och prova på att leda ett helt bolag ”själv”.

Vilka egenskaper behöver man ha för att trivas i tjänsten som VD/vVD?
Man ska klara av att vara professionell och ha ett stort hjärta i alla situationer – framförallt när man arbetar med ungdomar som precis börjat ta steget in i vuxenlivet och som vill prova sina gränser. Man ska ha förmågan att säga nej till saker och idéer i ”rätt tid”, d.v.s. låta de anställda prova vingarna men kunna säga nej om det spårar ur för mycket. Man ska också kunna vara ”politisk” i arbetet med kåren och våra syster-/kusinbolag på Chalmers och Handels.

Vad ha varit mest lärorikt med tjänsten?
Att få vara chef över så många engagerade människor med så många idéer och så mycket energi, och få lära sig att hantera dessa människor på olika sätt.

Om du tänker på vad du har fått göra, vad är du mest stolt över?
Att jag faktiskt sökte jobbet! Sedan är jag väldigt stolt över att mitt hårda arbete med att få till en flytt lyckades – vi flyttade från grannrummet i källaren vid CTK till vindsvåningen!

Hur har erfarenheten hjälpt dig i ditt nuvarande yrke?
Det är främst synligt när jag handleder examensarbeten då jag får försöka styra dessa mot ett mål och samtidigt få dem att förstår hur arbetslivet fungerar. Jag är en jävel på att sälja in mina idéer i olika sammanhang också!

Hur kompletterade jobbet dina studier på Chalmers?
Jag läste maskinteknik och vill läsa vidare mot teknisk kompetens, så jobbet som VD samtidigt som jag läste ekonomi på Handels gav mig kunskaper som jag inte kunde få på Chalmers.

Har du några tips för folk som vill göra samma sak som du?
Ett kort svar: Låter jobbet spännande och utmanande – i så fall ska du söka! Jag är så stolt över att jag vågade prova och över alla underbara människor jag har fått arbeta med och lärt känna under tiden på Chalmers Rekrytering.