”Möjligheten att under ett års tid få driva ett företag med all support som Chalmers Studentkår erbjuder är unik i sitt slag”

Andrea och Niklas jobbar som VD respektive vice VD under verksamhetsåret 17/18. Här kan du läsa mer om deras år vid rodret.

andrea och niklas vd-kampanj ännu mindre

Niklas, vad fick dig att söka tjänsten som vVD?
– Jag hade jobbat på CSR länge när jag sökte tjänsten och jag tyckte att jag hade fått ut otroligt mycket av att få jobba åt ett studentdrivet företag. Samtidigt tyckte jag att det fortfarande fanns mycket mer att få ut och då kändes tjänsten som VD/vVD och möjligheten att få driva ett företag som nästa stora utmaning för mig. Det blev även min chans att få ge tillbaka till företaget genom att ge andra förutsättningar att få testa på det jag fått göra.

Vad ha varit mest lärorikt med tjänsten?
– Komplexiteten i att driva en verksamhet, oavsett affärsområde och vilken personal som arbetar i bolaget. Det finns alltid en massa bra tankar och idéer vart man än vänder sig, och att skala ned, prioritera och förverkliga idéerna är lättare sagt än gjort. Dygnet har inte tillräckligt många timmar och man vill verkligen vara på alla platser samtidigt, men i slutändan handlar det bara om hur bra man är på att ta hjälp av sin omgivning för att tillsammans driva företaget framåt.

Om du tänker på vad du har fått göra, vad är du mest stolt över?
– Det finns mycket som jag är stolt över men om jag måste välja en sak så måste jag säga att få vara en del av vårt härliga gäng med kollegor är det jag är mest stolt över. Det är verkligen häftigt att varje dag få vistas i en miljö med så mycket engagerade, drivna, positiva, och härliga kollegor som vi har och jag är verkligen stolt över att vi tillsammans lyckats hitta så bra människor.

Hur kompletterade jobbet dina studier på Chalmers?
– Generellt är rekrytering förmodligen inte något som jag kommer ha som ensam arbetsuppgift i framtiden, men det är något av det viktigaste i att driva en verksamhet, att locka till sig rätt människor och skaffa sig bra kollegor. Det har varit otroligt lärorikt att in i minsta detalj lära sig om rekryteringsprocesser som jag tror alla framtida ledare behöver vara väldigt bra på för att driva en konkurrenskraftig verksamhet. Jobbet har också gett mig en väldigt bra insikt i vad det kan innebära att driva en verksamhet, både rent praktiskt men även känslomässigt. Det känns som att företaget blir ens eget och man påverkas otroligt mycket av både med och motgångarna man får vara med om.

Varför ska man söka tjänsten som Vd/vVd?
– Möjligheten att under ett års tid få driva ett företag med all support som Chalmers Studentkår erbjuder är unik i sitt slag. Jobbet som vVD har gjort att jag lärt känna otroligt många bra och intressanta människor och dessutom gett mig många viktiga lärdomar och erfarenheter. Det finns mer att få ut av studietiden på Chalmers än enbart studier så passa på medan du har chansen!

Har du några tips för folk som vill göra samma sak som du?
– Tveka inte att söka om du funderar på det. Jag vet att jag själv för ett år sedan vred och vände på mina tankar vad gällde att ta ett studieuppehåll och skjuta på examen ett helt år, men idag kan jag ärligt säga att jag inte ångrar någonting. Det här året har helt klart gett mig mer än vad mina tre första studieår på Chalmers gjort. Det är en ovärderlig erfarenhet!

Andrea, vad fick dig att söka tjänsten som VD?
– Jag sökte tjänsten av flera anledningar, dels ville jag skaffa mig nya erfarenheter, utmana mig själv och utveckla min ledarskapsförmåga. Jag ville även få en bättre insikt och förståelse för hur företagande och entreprenörskap fungerar, ett intresse som börjat växa fram när jag började på Chalmers Studentkår Rekrytering. Men det som var den avgörande faktorn till att jag sökte var förmånen att jobba heltid tillsammans de grymma kollegorna på CSR.

Vad ha varit mest lärorikt med tjänsten?
– Jag har fått en större förståelse för mig själv och jag har utvecklat min kommunikativa förmåga både i grupp och på individnivå. Jag har även fått en ökad förståelse för hur olika människor fungerar och tänker vilket har varit väldigt lärorikt. Samtidigt har jobbet lärt mig att tänka mer strategiskt kring de olika aspekterna av att driva ett företag. Jobbet har även gett mig praktisk erfarenhet av att jobba med ekonomi, juridik och styrelsearbete vilket varit väldigt roligt.

Om du tänker på vad du har fått göra, vad är du mest stolt över?
– Jag tycker att jag tillsammans med vVD Niklas har lyckats skapa en bra grund för kontinuitet i företaget. Jag är även väldigt stolt över den fantastiska stämningen på kontoret som är ödmjuk, positiv och öppen, vilket jag värdesätter väldigt högt.

Hur kompletterade jobbet dina studier?
– Jobbet kompletterar mina studier otroligt mycket. Jag studerar till personalvetare vilket innebär att jag läser olika kurser för att förstå helheten i en organisation. Möjligheten att komplettera studierna med de praktiska erfarenheterna jag fått under detta året är därför ovärderlig. Rollen som VD jag gett mig en förståelse för hur det rent praktiskt fungerar i en organisation, och även om de teorierna jag lärt mig på universitet har varit en bra grund att utgå ifrån så kan ingenting mäta sig med kunskapen man vinner av egna erfarenheter.

Varför ska man söka tjänsten som Vd/vVd?
– Det finns många anledningar till varför man bör söka tjänsten. Men för att nämna några kan jag säga att jobbet för det första är otroligt roligt. För det andra kommer det att ge dig mycket både personligen och i din yrkesroll. Jag tänkte nog aldrig att jag skulle utvecklas så pass mycket som jag har gjort under det gångna året. Slutligen kan jag tillägga att Chalmers Studentkår Rekrytering har varit den bästa arbetsplatsen och att man bör söka tjänsten för att få vara en del av ett grymt bolag med härliga kollegor. Med handen på hjärtat kan jag lova att du inte kommer att ångra att du sökte!

Har du några tips för folk som vill göra samma sak som du?
– Om jag får sno Nikes slogan så skulle jag säga, just do it, skicka in ditt CV!  Du behöver inte känna att du måste ha en massa förkunskaper utan Chalmers Studentkår Rekrytering är en fantastisk plattform för att utveckla dessa kunskaper. Jobbet innebär att du hamnar i en organisation där du får relativt fria tyglar samtidigt som du får mycket stöd och input från både styrelse och studentkåren. Ta chansen och sök!

 

 

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish