"DÄR OCH DÅ VISSTE JAG INTE ATT JAG HADE GETT MIG IN PÅ DET MEST LÄRORIKA ÅRET I MITT LIV"

Julia började sin resa som kommunikationsansvarig hos oss i maj 2016. Här kan du läsa Julias historia.

ladda ned (3)

Julias roll på Chalmers Rekrytering

Kommunikationsansvarig

Julias studieinriktning

Media och kommunikation vid Göteborgs universitet

Julia Persson började jobba hos oss i maj 2016. Hon hade rollen som kommunikationsansvarig i drygt ett år - en tjänst som gav henne meriterande arbetslivserfarenhet och mervärde till studierna i medie- och kommunikationsvetenskap. Vi bad henne svara på några frågor kring hennes yrkesroll och Chalmers Rekrytering.

Hur skulle du beskriva rollen som kommunikationsansvarig?
- Som kommunikationsansvarig på Chalmers Rekrytering var jag ansvarig för företagets varumärke och kommunikationsarbete. Till skillnad från kommunikatörernas roll innebär detta en del strategiskt arbete - då bland annat i företagets ledningsgrupp, men också med att utveckla marknadsföringsstrategier och positionera företagets varumärke gentemot våra tre målgrupper. I mina mer operativa arbetsuppgifter ingår att hantera sociala kanaler, skapa mässkoncept, skriva texter till såväl artiklar som nyhetsbrev, skapa grafiska produkter samt bygga och upprätthålla företagets hemsida.

Vad fick dig att söka till Chalmers Studentkår Rekrytering?
- Under våren 2016 hade jag nyligen kommit hem från en utbytestermin. Jag var trött på både Göteborg och min utbildning, och letade febrilt efter ett nytt sammanhang där jag kunde utvecklas. Plötsligt dök tjänsten som kommunikationsansvarig på Chalmers Rekrytering upp i mitt Facebook-flöde – en tjänst som verkade vara allt jag letade efter. Efter en intervju och några samtal var jobbet mitt. Där och då visste jag inte att jag hade gett mig in på det mest lärorika året i mitt liv.

Om du jämför jobbet med dina studier, vad har du fått ut av jobbet som du inte fick ut av dina studier?
- En akademisk utbildning är ofta precis som det låter – väldigt akademisk. Min utbildning har gett mig en fantastisk grund att stå på, men utan Chalmers Rekrytering hade jag förmodligen fortfarande varit tveksamt inställd till min egen kompetens. Chalmers Rekrytering är en fantastisk plattform för att utvecklas och skaffa arbetslivserfarenhet. I det transparenta organisationsklimatet värdesätts alla åsikter och idéer, samtidigt som man tillåts att göra fel. I min roll har jag fått testa på olika kommunikationslösningar och strategier, och jag har lärt mig vad som funkar och inte. Detta har gjort att jag har lärt mig att lita på min egen magkänsla - och insett att jag är en rätt så grym kommunikatör. Utöver kunskap och erfarenheter har jag även fått vänner för livet, vilket inte är fy skam det heller.

Vad har varit det bästa med din yrkesroll?
- Att jag har fått testa på mina egna idéer! I rollen som kommunikationsansvarig planerar man tillsammans med kommunikationsteamet (och med förankring i ledningsgruppen) för vilka kommunikationsinsatser som ska genomföras. Detta gör att kreativiteten kan flöda fritt, vilket har varit otroligt roligt. Arbetsuppgifterna har också, av samma anledning, varit väldigt varierade, och en arbetsdag blir därför aldrig den andra lik. Jag har fått blandat strategiskt tänkande med kreativa kommunikationsinsatser, vilket har gjort att jag har utvecklats på många olika plan.

Har du några tips till folk som vill göra samma sak som du?
- Vill du ha ett roligt och utmanande jobb, som ger dig meriterande arbetslivserfarenhet redan innan din examen, kan jag verkligen rekommendera en sådan här typ av tjänst. Ett orosmoment för min del var att jag trodde att jag inte hade tillräcklig kompetens för att klara av tjänsten. Jag tror att detta är en ganska vanlig inställning, just för att man genom universitet inte får chansen att sätta sina kunskaper på prov i verkliga sammanhang. Ett tips är att skjuta bort de tankarna. På Chalmers Rekrytering är det inte meningen att du ska vara expert när du börjar, utan först när du slutar.

Säg hej till Karl

Karl började sin resa som projektledare hos oss i oktober 2016. Läs Karls historia här. 

Säg hej till Martin och Viktor

Martin och Viktor jobbade som VD respektive vice VD under verksamhetsåret 16/17. Läs om deras lärdomar här.

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish