”JAG ÄR MEST STOLT ÖVER ATT VI HAR LYCKATS ATT SKAPA EN SÅ FANTASTISK GEMENSKAP OCH STÄMNING PÅ KONTORET”

Martin och Viktor jobbade som VD respektive vice VD under verksamhetsåret 16/17. Här kan du läsa mer om deras år vid rodret.

ladda ned (6)

Martin, vad fick dig att söka tjänsten som VD?
– Efter att ha våldgästat en del ledningsgruppsmöten under min tid som projektledare kunde jag inte låta bli att lägga mig i diskussionerna och upptäcka hur otroligt roligt det var att diskutera strategiska verksametsstyrande frågor. Särskilt när det ofta handlade om hur man motiverar och engagerar andra människor. Dessutom trivdes jag väldigt bra i den kultur och den mentalitet som rådde på kontoret. Med tanke på hur mycket jag själv hade lärt mig under de månader innan jag blev VD ville jag också ge tillbaka något och se till att ge fler personer samma chans att lära sig.

Vilka egenskaper behöver man ha för att trivas i tjänsten som VD?
– Du behöver framförallt vara bra på att lyssna, vara öppensinnad och ödmjuk. Ingen sitter inne på alla svar och det handlar mer om att coacha folk att hitta sina egna svar snarare än att presentera färdiga lösningar. Diskussionsglad är en annan väldigt bra egenskap för att trivas, samt social (på snudd till översocial).

Vad ha varit mest lärorikt med tjänsten?
– Mest lärorikt har varit att försöka driva en långsiktig verksamhet med så hög personalomsättning och så stor skillnad i omfattning av tjänsterna. Hur man får folk motiverade och engagerade har också varit lärorikt. Dessutom har jag lärt mig väldigt mycket om hur jag själv funkar som ledare – och hur jag VILL vara som ledare.

Om du tänker på vad du har fått göra, vad är du mest stolt över?
– Jag är mest stolt över att vi har lyckats att skapa en så fantastisk gemenskap och stämning på kontoret. Det har gjort att kontorsnärvaron har blivit högre och folk har byggt starkare relationer.

Hur kompletterade jobbet dina studier på Chalmers?
– Det kompletterade med ledarskapserfarenhet i massor och insyn i hur drivandet av ett företag funkar.

Har du några tips för folk som vill göra samma sak som du?
– Man är ofta bättre än vad man ger sig själv cred för. Fokusera därför inte på vad som behöver utvecklas och bli bättre utan stanna upp och reflektera och ge dig själv och dina medmänniskor en rejäl klapp på axeln ibland!

Viktor, vad fick dig att söka tjänsten som vVD?
– Jag sökte tjänsten för att jag ville utvecklas som person, men framförallt utveckla mitt ledarskap. Jag ville även få en djupare inblick i hur styrelsearbetet fungerar och hur man gör för att effektivt driva stora processer gentemot företagets ägare. Det handlade även till stor del om att testa mitt entreprenörskap. Eftersom jag hade jobbat på företaget sedan tidigare hade jag en del idéer kring vilka delar som kunde utvecklas och effektiviseras. Vi hade även ett nytt affärsområde på väg in vilket innebar många frågetecken kring hur detta skulle kunna implementeras i den befintliga verksamheten.

Vilka egenskaper behöver man ha för att trivas i tjänsten som vVD?
– Jag tror inte att det finns några speciella egenskaper som man behöver för att trivas så länge man är öppen för både personlig och professionell utveckling. Självklart finns det delar av jobbet som underlättas av vissa egenskaper, men är man öppen för att utvecklas och lära sig nya saker kommer det bara vara en utmaning i mängden man får ta sig an. De egenskaper hos mig som har varit en fördel är att jag älskar att träffa nya människor – det är en väldigt stor del av jobbet.

Vad har varit mest lärorikt med tjänsten?
– Det mest lärorika med tjänsten är utvecklingen av mitt ledarskap. Det känns som att man under året har lärt sig många saker kring ledarskap som nu börjar falla på plats och kännas mer som en naturlig del av mig. Det har även varit en del andra delar som jag har lärt mig mycket av, som t.ex. förhandling, styrelseprocesser och att se till att man har kul på jobbet. Det har även varit extremt lärorikt att driva en organisation med studentnyttan i fokus. Det är inte alltid det beslut som ger bäst ekonomisk vinning som är det rätta utan allt behövs värderas ur fler perspektiv. En sista grej som jag tar med mig är att man har fått en helt annan syn på vad som är högst värderat i framtiden vad gäller olika jobb. Att arbetsuppgifter inte är alls lika viktigt som företagskulturen och att det inte spelar någon roll vad man har gjort så länge man vet vart man vill.

Om du tänker på vad du har fått göra, vad är du mest stolt över?
– Det som jag känner absolut mest stolthet över är att kunna bidra med massa studentnytta. Det är verkligen helt otroligt roligt att jobba med att utveckla en plattform som finns för att studenter som vill lära sig hur rekryteringsprocessen fungerar ska kunna ge andra studenter roliga och meriterande jobb. Mer studentnytta än så blir det inte!

Hur kompletterar jobbet dina studier på Chalmers?
– Det är ett helt otroligt komplement till vad Chalmers erbjuder. Jag skulle säga att man med ingenjörstänket i ryggen har fått smaka på allt från ekonomi, företagsstrategi och juridik till ledarskap, personalfrågor och styrelsearbete. Är man då som jag som är intresserad av nästan allt som kommer i min väg har det verkligen varit toppen!

Säg hej till Julia

Julia började sin resa som kommunikationsansvarig hos oss i maj 2016. Här kan du läsa Julias historia. Läs mer om Julia här.

Säg hej till Karl

Karl började sin resa som projektledare hos oss i oktober 2016. Läs Karls historia här. 

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish