ATT SKRIVA ETT VÄSSAT CV

Är du en av dem som drar dig från att söka jobb för att det krävs att du skickar in ett CV? Eller är du kanske en av dem som ser CV-skrivande som en utmaning och kan lägga timmar på att hitta den rätta layouten? Oavsett hur du ser på det hela har vi tipsen som kan hjälpa dig fram till ett grymt CV. Följ bara de enkla stegen här under och du har ett konkurrenskraftigt CV på ett kick.

pexels-photo-1-landscape

DET HÄR BÖR DITT CV INNEHÅLLA

Personuppgifter

Namn, telefonnummer, e-mail, adress och födelsedatum.

Utbildning

Under vilken tidsperiod, vilken din examen är, vilket lärosäte, ort och kort beskrivning av utbildningen.

Relevant arbetslivserfarenhet

Här ska du få med vilken relevant arbetslivserfarenhet du har sedan tidigare. Att du torkade bord för sju år sedan kanske inte är relevant för tjänsten du söker nuUnder vilken tidsperiod, vilken befattningen var, vilket företag, ort och kort beskrivning av din roll.

Språkkunskaper

Hur väl du talar samt skriver respektive språk.

Övriga meriter

Föreningsuppdrag, ideellt arbete, körkort, värnplikt etc.

Information och referenser

Referenser uppges endast om annonsen kräver det, annars anges ”referenser lämnas på begäran”. När referenserna lämnas behöver de refererade personerna vara uppdaterade om vilka jobb du söker samt att de kan komma att bli kontaktade.

ATT TÄNKA PÅ

Lagom långt

Håll ditt CV kort och koncist (1-2 sidor), så att det ger en snabb bild av dig, dina erfarenheter och kunskaper. Blir ditt CV för långt kan du minska beskrivningarna av dina jobb, utbildningar etc.

Anpassa efter tjänsten du söker

Det är viktigt att du anpassar ditt CV efter tjänsten du söker - din praktikplats i åttan är kanske relevant för vissa ansökningar, men inte alla.

Lätt att läsa

Ha gärna en snygg och lättöverskådlig layout, samt en logisk struktur.

Du behöver inte förklara allt

Förklara endast tjänsterna som behöver förklaras. T.ex. är de flesta människor insatta i ungefär vilka arbetsuppgifter en brevbärare har, jämfört med t.ex. en labbtekniker.

Fotografi

Ha gärna med ett fotografi på dig själv.

En sista koll

Låt alltid någon annan läsa igenom din ansökan innan du skickar in den.

Sugen på meriterande arbetslivserfarenhet?

Intervjuteknik

Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har erfarenhet sedan tidigare, kan det kännas nervöst att gå på intervju. Vi ger dig våra bästa tips inför och under intervjun.

en_GBEnglish (UK)
en_USEnglish (United States) en_GBEnglish (UK)